Jdi na obsah Jdi na menu

Masové kuličky se zeleninou

8. 2. 2015

Na kuličky

½ kg mletého krůtího masa

1 vejce

trocha strouhanky

1 hrst rýže

sůl, pepř, koření na gyros

olej

 

Na zeleninu

2 šalotky

4 střední rajčata

3 barevné papriky (žlutá, červená, zelená)

2 stonky řapíkatého celeru

1 malá cuketa

1 větší rajčatový protlak asi 200g

3 stroužky česneku

provensálské koření

olej

 

Kuličky:

Krůtí maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, koření a rýži a promícháme. Podle potřeby přidáme trochu strouhanky, aby šly dobře tvořit kuličky (stačí trošku). Vytvarujeme kuličky a dáme péct do zapékací misky, kterou jsme lehce pokropili olejem na 180 stupňů. Po 15 minutách zkontrolujeme a můžeme přidat trochu vody, aby se nepřipalovaly. Jsou hotové asi za 40 minut.

 

Zelenina:

Na pánvi rozehřejeme malé množství oleje a osmažíme cibulku, přidáme na proužky nakrájený celer, pak na proužky nakrájené papriky, rajčata a cuketu na kostičky – osolíme, podusíme. Přidáme protlak a provensálské bylinky. Necháme provařit.

 

Na talíř dáme kuličky (cca 3 ks na osobu podle velikosti, kterou jsme zvolili) a doplníme dušenou zeleninou.

 

Vhodná příloha jsou opečené bagety:

Koupíme bagetu, kterou rozkrojíme podélně na polovinu. Potřeme máslem smíchaným s česnekem nebo bylinkami a krátce opečeme na suché pánvi.

 

Náhledy fotografií ze složky Masové kuličky se zeleninou