Masové kuličky se zeleninou
Na kuličky
½ kg mletého krůtího masa
1 vejce
trocha strouhanky
1 hrst rýže
sůl, pepř, koření na gyros
olej
Na zeleninu
2 šalotky
4 střední rajčata
3 barevné papriky (žlutá, červená, zelená)
2 stonky řapíkatého celeru
1 malá cuketa
1 větší rajčatový protlak asi 200g
3 stroužky česneku
provensálské koření
olej
Kuličky:
Krůtí maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme vejce, koření a rýži a promícháme. Podle potřeby přidáme trochu strouhanky, aby šly dobře tvořit kuličky (stačí trošku). Vytvarujeme kuličky a dáme péct do zapékací misky, kterou jsme lehce pokropili olejem na 180 stupňů. Po 15 minutách zkontrolujeme a můžeme přidat trochu vody, aby se nepřipalovaly. Jsou hotové asi za 40 minut.
Zelenina:
Na pánvi rozehřejeme malé množství oleje a osmažíme cibulku, přidáme na proužky nakrájený celer, pak na proužky nakrájené papriky, rajčata a cuketu na kostičky – osolíme, podusíme. Přidáme protlak a provensálské bylinky. Necháme provařit.
Na talíř dáme kuličky (cca 3 ks na osobu podle velikosti, kterou jsme zvolili) a doplníme dušenou zeleninou.
Vhodná příloha jsou opečené bagety:
Koupíme bagetu, kterou rozkrojíme podélně na polovinu. Potřeme máslem smíchaným s česnekem nebo bylinkami a krátce opečeme na suché pánvi.
Náhledy fotografií ze složky Masové kuličky se zeleninou