Jdi na obsah Jdi na menu

Jablkoví šneci

12. 2. 2015

Těsto:

470 g hladké mouky

250 ml mléka

3 lžičky krupicového cukru

1 vanilkový cukr

¼ lžičky soli

50 g másla - rozpuštěného

1 vejce a 1 žloutek

1 sáček sušených kvasnic

kůra z jednoho biocitronu a 1 lžička citronové šťávy

 

Náplň:

4 – 5 jablek nastrouhaných nahrubo – vymačkat

trocha strouhanky

rozpuštěné máslo

1 skořicový cukr

Hrozinky

mleté oříšky

 

Mléko ohřejeme, smícháme se lžičkou krupicového cukru a vsypeme sušené kvasnice. Necháme nakynout.

Do mouky zamícháme sůl, zbylý cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, vejce a žloutek.

Dáme do robotu a lehce promícháme, přidáme připravené kvasnice, opět promícháme a nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Dobře vypracujeme a dáme na teplé místo kynout (těsto má být středně husté a můžeme jej připravit i den předem a péct ráno, v to případě dáme nakynout do ledničky přikryté fólií).

Vykynuté těsto rozválíme na plát asi ½ cm jako na závin. Potřeme rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou (zachytí přebytečnou vlhkost z jablek, aby se těsto nerozmočilo).

Posypeme skořicovým cukrem, hrozinkami a oříšky (lze podle chuti obměňovat nebo klidně něco vynechat či přidat).

Svineme pevně do závinu a ostrým nožem nakrájíme na šneky asi 3 cm vysoké. Skládáme do plechu vyloženého pečicím papírem, který jsme lehce potřeli máslem nebo olejem. Jednotlivé šneky také potřeme máslem na boku, aby se k sobě nepřilepili a šli po upečení oddělit. Povrch zase potřeme máslem a dáme péct do trouby na 180 – 200 stupňů dohněda.

Hotové šneky potřeme opět máslem a pocukrujeme, vytvoří se lehká cukrová krusta.

Snad jsem na nic nezapomnělaJ.

 

Náhledy fotografií ze složky jablkoví šneci