Kulajda z Nedvědice
Kulajda z Nedvědice - velký hrnec (cca 4 - 5 l)
5 středních brambor na kostky
2 hrsti čerstvých hub (nebo mražené)
1 lžička drceného kmínu
3 vejce
kopr čerstvý nebo jiný (zavařený, mražený)
mouka a voda na zahuštění
1 l smetany a ½ l mléka
sůl, cukr, ocet
Do hrnce dáme vařit ve vodě brambory a houby se solí a kmínem, voda sahá asi do poloviny hrnce. Když jsou skoro měkké, přilijeme „záklechtku“ vyrobenou z mouky a vody (do zavařovací sklenice 0,7 l nalijeme vodu do poloviny, přidáme asi 5 lžic mouky a dobře protřepeme – nesmí tam zůstat žmolky). Přiléváme postupně, abychom viděli, jak houstne. Po přilití by měl být obsah hrnce středně hustý. Přidáme cukr a ocet a provaříme cca 15 minut.
Poté nalijeme do polévky mléko a smetanu a prohřejeme - nevaříme. Vajíčka nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky spolu s pokrájeným koprem.
Není to zrovna polévka dietní, ale je moc dobrá.