Uzená makrela
Uzená makrela je podle mě lahůdka.
Má to ale jeden háček. Malý ale má. Je třeba zajet na rybářský výlet do Norska - my jezdíme do Snillfjordu - a tam si makrely opatřit. Slabší povahy potom nesmí výsledný produkt přepočítávat na peníze, protože by pak makrely hodně zhořkly :)
Po opatření makrel je to již jednoduché. Vyčištěnou makrelu omyjeme, trochu osušíme. Ostrým nožem prořízneme kůži od hřbetu dolů na každé straně tak 5 - 6 krát dle velikosti makrely. Neproříznout, udělat jen takový tři milimetry hluboký řez. Je tam proto, aby šly makrely dobře prosolit.
Solení, je důležité a tak solíme s láskou. Málo slaná uzená makrela je k ničemu, lepší je slanější. Solíme jak po povrchu - trochu vetřeme do zářezů tak i břišní dutinu. Kolik soli ? No tak přiměřeně :)
Pak vetřeme trochu česneku. Já mám česnek rád, ale je mě po něm blbě, tak ho dávám opatrně.
Makrely dám na plech, celé to zabalím do fólie a strčím do ledničky. Většinou to celé připravuji večer, přes noc je to v lednici ráno udím. Makrely věším do udírny na provázku, který vážu za ocásek. Drží to, nepadá, pokud spadne, což se mě stalo pouze jednou, nic to nevadí, to se jí jen nechtělo dále viset - je hotová.
Nyní již záleží jak má kdo uzenou makrelu rád. Někdo teplou, já raději studenou, tak ji nechám pomalu vychladit a pak do lednice. Chleba s máslem k tomu.....
Náhledy fotografií ze složky Uzená makrela