Uzení masa
Další uzení dnes 7.8.2015
Je toho 12 šrůtek tak cca po 1,2 kilo, odhad tak 15 kilo, moc to nechce vlézt na prohřátí do hrnce ale snad to bude ok. Vstávám 4.15 potřebuji to nějak rozumně ukončit, večer ještě jdeme na ochutnávku. Snad to bude ok.
Jinak klasicky 22 gramů na kilo, dva dna jen v soli, pak přidám česnek, za další den zaleju lákem 70g na litr, a za šest dnů udíme. Nám nevadí tento zkrácený proces s pragandou, rychlosolí, naopak se nám zdá maso pak chutnější a nemáte problém s prosolením a hlavně v těchto teplech s udržením masa v dobré kondici.
V den uzení vstávám ve čtyři, maso ven z lednice a dávám do hrnce s vodou. Tu se snažím udržet tak na 70 – 80 stupňů. Bylo tam takto 1,5 hodiny. Mezitím je roztopená udírna a tak tam vložíme maso. Snažím se udit tak kolem 80 stupňů, dnes se to moc nedaří, mám tam většinu času více. Je moc teplo, skoro 38 stupňů, možná je to u tím. Snažím se dávat i namočené dřevo, které hoří pomaleji, ale zase více kouří a tím maso více tmavne. V mojí udírně je nejlepší udržovat stále malý plamínek. Proto kontroluji každých 30 – 40 minut. Je to pořád sem tam, ale jinak to nejde…..v půl paté odpoledne přestávám topit, nechám to pověšené ještě hodinku a vytahuji. Výsledek chutná výborně J Jen je trošku tmavší, není zlaté. Jo hold nemůžu mít všechno ! Ještě ho příště zkusím po vytažení z udírny lehce omýt v teplé vodě, aby nešpinilo, když ho člověk vezme do ruky.
Náhledy fotografií ze složky Uzení masa